Disse rundstykkene er saftige, smakfulle og enkle å lage med surdeig. Oppskriften passer perfekt til helgefrokost eller matpakkebakst – og hele prosessen gjøres med kaldheving over natten, så du kan steke dem ferske neste morgen.
Ingredienser
- 375 g vann
- 100 g surdeigsstarter
- 250 g sammalt hvetemel
- 200 g siktet hvetemel
- 50 g grovmalt rugmel
- 10 g salt
Slik gjør du
Bland sammen vann, surdeigsstarter, sammalt hvete, siktet hvete og rugmel i en stor bakebolle. La deigen hvile i 30 minutter.
Ha i saltet og bruk en våt hånd til å klemme det inn i deigen til det er jevnt fordelt. La deigen hvile i 30 minutter.
Brett deigen over seg selv ved å ta tak i ytterkanten og brette inn mot midten. Roter bollen og gjenta til du har gått hele veien rundt.
Gjenta denne brettemetoden to-tre ganger til, med ca. 30 minutters pause mellom hver gang.
Dekk til bollen med plast eller et fuktig klede, og sett den i kjøleskapet over natten.
Ta deigen ut av kjøleskapet og la den stå i romtemperatur i et par timer, slik at hevingen fortsetter.
Ha deigen over på en melet benk og del den i ca. 16 emner med en deigskrape. Form til rundstykker.
Forvarm ovnen til 230 °C med et bakestål plassert midt i ovnen.
Plasser en ildfast form med kokende vann i bunnen av ovnen for å skape damp.
Stek rundstykkene i 15 minutter med damp, deretter fjern formen med vann og stek videre i 10 minutter på 210 °C – til rundstykkene har en gyllen og sprø skorpe.