Nødhjelp for Surdeigsstarteren

 

HJELP – har surdeigen mistet piffen?

Slapp helt av, her får du nødhjelpen du trenger:

Har du begynt å lure på om surdeigsstarteren din har gått til grunne fordi den har skilt seg eller lukter dårlig? Det er sannsynligvis ikke tilfelle, og du kan prøve å gjenopplive den ved å følge noen enkle trinn. Det er ofte mulig å få surdeigsstarteren tilbake i form ved å gi den litt nødhjelp.

Slik gjør du

  • Skrap av en spiseskje av surdeigsstarteren og legg den over i et nytt glass. Kast resten av surdeigsstarteren (for å sikre at forholdet mellom mat og starter blir riktig).
  • Bland inn 50 gram økologisk siktet hvetemel og 50 gram vann i surdeigsstarteren.
  • Legg lokket løst på og la glasset med surdeigskulturen stå i romtemperatur i 24 timer. Repeter denne prosessen et par dager etter hverandre til surdeigsstarteren (forhåpentligvis) er boblende og aktiv igjen.
  • Husk at det bare er en spiseskje du skal ta vare på og mate videre når du gir nødhjelp. Kast resten av surdeigsstarteren når du mater, eller bruk det til å bake en av oppskriftene med overskuddsstarter.