Surdeigsskolen

Velkommen til surdeigsskolen!

Her får du en steg for steg guide til et godt, hjemmebakt surdeigsbrød.

Når du kjenner til teknikkene bak surdeigsbaking, kan du ved hjelp av kun tre ingredienser – mel, salt og vann – bake et skikkelig godt surdeigsbrød.

Følg med her!

Frisk opp surdeigen

Før du begynner, må du ha en fungerende surdeigsstarter. Les mer om hvordan du kan lage din egen surdeigstarter her: surdeigsstarter

Om du har laget egen surdeig eller fått den av noen andre, må den uansett mates for å bli bakeklar. Det gjøres ved å blande sammen:

 • 50 g surdeigsstarter
 • 50 g vann (romtemperert)
 • 50 g mel (gjerne siktet hvetemel)

Bruk et glass hvor lokket kan ligge løst på, sjekk nettbutikken for glasset jeg bruker. La surdeig stå i minst 5 timer (kan stå opp til 24 timer) før du baker med den. Tips: Du vet at den er bakeklar når du tar en teskje av den over i et glass med vann, hvis den flyter så er den bakeklar.

Sett brøddeigen

Steg 1: Bland deigen i en bakebolle

Finn frem en bakebolle og bland sammen vann, surdeigsstarter og mel, følg oppskriften på brødet du skal bake. Dekk til bollen og la deigen hvile i 30 minutter.

Steg 2: Bland inn salt i deigen 

Ha i saltet og bland inn ved å brette deigen over seg selv 5–6 ganger. Bruk vann på hendene slik at deigen ikke fester seg. Dekk til bollen og la deigen hvile i 30 minutter.


Steg 3: Brett deigen i bakebollen

Brett deigen ved å ta tak i ytterkant av deigen og brett den inn mot midten, se bilder. Dekk til bollen og la deigen hvile i 30 minutter og gjenta brettingen 2 ganger med 30 minutters mellomrom. (Det vil si at deigen brettes totalt 3 ganger i bollen).

 

  

  

  

 

Steg 4: Ha deigen over på kjøkkenbenken

Ha deigen over på benken og stram den opp med en deigskrape (se bilder). Bruk vann på deigskrapen og hendene slik at deigen ikke fester seg.

   

  

 

 Steg 5: Forbered hevekurven

Forbered hevekurven ved å legge et kjøkkenhåndkle i kurven og drysse over et tynt lag med mel for at deigen ikke skal feste seg. Bruk gjerne rismel som ikke trekker til seg fuktighet, men siktet hvetemel fungerer også fint.

Kjøp hevekurven her.

 

Steg 6: Brett deigen på kjøkkenbenken

Brett deigen som vist på bildene. Hvis deigen er veldig klissete, bruk vann på hendene slik at deigen ikke fester seg.

  

  

  

  

 

Steg 7: Legg deigen over i en hevekurv

Løft deigen opp ned og legg den over i hevekurven. Sett deigen til kaldheving i kjøleskap over natten (eller minst 8 timer).

  

 

Stek brødet

Nå skal brødet stekes.

Steking på stål- eller steinplate:

 • Plasser stål- eller steinplaten på en rist midt i ovnen. Forvarm ovnen til 250 °C i minst 30 minutter.
 • Plasser en ildfast form nederst i ovnen og hell over en halv liter kokende vann i formen, for å tilføre damp til stekeprosessen.
 • Kutt mønster i brødet.
 • Sett inn brødet og stek i 20 minutter ved 240 °C med damp i ovnen.
 • Ta ut dampen ved å fjerne den ildfaste formen med vann og stek videre i 15–20 minutter på 230 °C.

Kjøp bakestål her.

Steking i støpejernsgryte:

 • Plasser støpejernsgryta på en rist midt i ovnen.
 • Forvarm ovnen på 250 °C i minst en halvtime.
 • Ta ut gryta, legg i brødet og kutt mønster i brødet.
 • Legg lokket på og sett inn støpejernsgryta i ovnen på 240 °C i 20 minutter. Fjern lokket og stek videre i 15 minutter på 230 °C.