Ingredienser
-
250 g siktet hvetemel
-
250 g siktet speltmel
-
375 g lunkent vann
-
130 g aktiv surdeig (matet 8 timer før)
-
1 ts salt
- Speltflak eller store havregryn til topping
Slik gjør du
Bland sammen mel, vann og surdeigsstarter.
Vent 30-60 min før du tilsetter salt.
Brett deigen tre ganger med 30-60 min mellom hver brett.
La gjerne deigen heve 2-3 timer på kjøkkenbenken før du går videre til neste steg for å danne godt med luft i deigen før den skal kaldheve.
Brett deigen en siste gang på kjøkkenbenken før den legges i hevekurv.
Kaldhev brødet i kjøleskap over natten (eller minst 5 timer). Brødet kan kaldheve i opptil 72 timer, her kan du avpasse hva som passer for deg.
Når brødet skal stekes tas det direkte fra kjøleskapet inn i ovnen uten noen ytterligere heving i romtemperatur. Ha brødet ut av hevekurven og over på et bakepapir. Pensle over vann og bre over speltflakene. Overfør brødet med en bakespade og inn i ovnen. Stek på forvarmet bakestål ved 240 grader med damp i ovnen i 20 min, slå ned varmen til 230 grader og fjern dampen - stek videre i 15 min.
Tips: Damp tilsettes i ovnen ved å sette en skål med kokende vann nederst i ovnen eller å bare helle et glass med kaldt vann nederst i ovnen.