Ingredienser
- 375 g vann
- 100 g surdeigsstarter
- 250 g siktet speltmel
- 250 g sammalt speltmel
- 10 g salt
Slik gjør du:
- Bland sammen vann, surdeigsstarter og mel. Vent 30 minutter.
- Ha i salt og bruk en våt hånd til å klemme saltet inn i deigen. Vent 30 minutter.
- Brett deigen over seg selv ved å ta tak i ytterkanten av deigen og brette den inn mot midten. Vent 30 minutter.
- Gjenta brettesekvensen. Vent 30 minutter.
- Gjenta brettesekvensen. Vent 30 minutter.
- Ha deigen over på kjøkkenbenken og la den hvile der i
20 minutter.
- Brett deigen en siste gang, som vist under beskrivelsen av tradisjonell metode. Legg så deigen over i en melet hevekurv.
- Plasser deigen i kjøleskapet for heving over natten. Her kan den stå for kaldheving i 8–48 timer. Jo lenger den står, jo surere blir smaken på brødet. Jeg pleier å la den stå i cirka 12 timer.
- Legg deigen over på et bakepapir og kutt mønster i overflaten med et skarpt barberblad.
- Stek brødet ved 240 °C på et bakestål midt i ovnen i 20 minutter med damp (gjøres ved å plassere en ildfast form med kokende vann i bunnen av ovnen). Fjern den ildfaste formen med vann og stek videre i 15 minutter ved 230 °C.