Lag din egen surdeigsstarter
En surdeigsstarter lages ved å blande mel og vann, før du lar blandingen stå over tid for å vekke til liv gjærcellene som allerede finnes i melet. Du bør sette av en uke til å lage din egen surdeigsstarter. Etter 5 til 7 dager vil den være bakeklar og boblende, men over tid vil den bare bli bedre og bedre jo eldre den blir – så lenge den mates jevnlig.
Dette trenger du for å lage din egen surdeigsstarter:
-
Økologisk siktet hvetemel
-
Økologisk siktet rugmel
-
Et glass med lokk som rommer cirka 5 dl
-
Romtemperert vann
Dag 1
Bland sammen 15 gram siktet rugmel, 15 gram siktet hvetemel og 30 gram lunkent vann i et glass. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtempera- tur.
Dag 2
I glasset fra dag 1, tilsett 30 gram siktet rugmel, 30 gram siktet hvetemel og 60 gram lunkent vann. La fortsatt lokket sitte løst på og la glasset stå i rom- temperatur.
Dag 3
Nå skal det ha begynt å danne seg bobler i overflaten av surdeigen. Hell ut og kast 100 gram av innholdet i glasset. Tilsett 30 gram siktet hvetemel, 30 gram siktet rugmel og 60 gram lunkent vann. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.
Dag 4
Nå skal det være godt med bobler i glasset, og surdeigsstarteren skal begynne å se bakeklar ut. Hell 50 gram over i et rent glass og kast resten. Bland inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann i det nye rene glasset. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtem- peratur.
Dag 5
Det skal nå være godt med bobler i glasset, og du er én dag unna å ha laget en surdeigsstarter. Bland igjen inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann.
Dag 6
Fantastisk, nå har du laget din egen surdeigsstarter! Nå kan du ta flytetesten, det vil si å ta en teskje av surdeigsstarteren din over i et glass med vann for å se om den flyter. Hvis den flyter i vannet, så er surdeigsstarteren bakeklar. Hvis den er klar, kan du nå bruke den til å bake med, men det kan allikevel lønne seg å fortsette å mate den et par dager til før du går i gang. Dermed vil den fortsette å samle på gode bakterier, så lenge den blir matet, og stadig bli bedre etter hvert som den får stå og fermentere.