Surdeigsstarter


Lag din egen surdeigsstarter

En surdeigsstarter lages ved å blande mel og vann, før du lar blandingen stå over tid for å vekke til liv gjærcellene som allerede finnes i melet. Du bør sette av en uke til å lage din egen surdeigsstarter. Etter 5 til 7 dager vil den være bakeklar og boblende, men over tid vil den bare bli bedre og bedre jo eldre den blir – så lenge den mates jevnlig.

Dette trenger du for å lage din egen surdeigsstarter:

  • Økologisk siktet hvetemel

  • Økologisk siktet rugmel

  • Et glass med lokk som rommer cirka 5 dl

  • Romtemperert vann

Dag 1

Bland sammen 15 gram siktet rugmel, 15 gram siktet hvetemel og 30 gram lunkent vann i et glass. Legg lokket løst på og la glasset stå i romtempera- tur.

Dag 2

I glasset fra dag 1, tilsett 30 gram siktet rugmel, 30 gram siktet hvetemel og 60 gram lunkent vann. La fortsatt lokket sitte løst på og la glasset stå i rom- temperatur.

Dag 3

Nå skal det ha begynt å danne seg bobler i overflaten av surdeigen. Hell ut og kast 100 gram av innholdet i glasset. Tilsett 30 gram siktet hvetemel, 30 gram siktet rugmel og 60 gram lunkent vann. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtemperatur.

Dag 4

Nå skal det være godt med bobler i glasset, og surdeigsstarteren skal begynne å se bakeklar ut. Hell 50 gram over i et rent glass og kast resten. Bland inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann i det nye rene glasset. Sett lokket løst på og plasser glasset i romtem- peratur.

Dag 5

Det skal nå være godt med bobler i glasset, og du er én dag unna å ha laget en surdeigsstarter. Bland igjen inn 25 gram siktet rugmel, 25 gram siktet hvetemel og 50 gram vann.

Dag 6

Fantastisk, nå har du laget din egen surdeigsstarter! Nå kan du ta flytetesten, det vil si å ta en teskje av surdeigsstarteren din over i et glass med vann for å se om den flyter. Hvis den flyter i vannet, så er surdeigsstarteren bakeklar. Hvis den er klar, kan du nå bruke den til å bake med, men det kan allikevel lønne seg å fortsette å mate den et par dager til før du går i gang. Dermed vil den fortsette å samle på gode bakterier, så lenge den blir matet, og stadig bli bedre etter hvert som den får stå og fermentere.

 


Oppbevaring og mating av surdeigsstarter

Når du har laget din egen surdeigsstarter, er det viktig å oppbevare den riktig for å unngå at den mugner eller blir ødelagt. Det finnes to måter å oppbevare surdeigsstarteren på, avhengig av hvor ofte du planlegger å bruke den.

1. Oppbevaring i romtemperatur – mates annenhver dag

Hvis du vil bruke surdeigsstarteren til å bake med ofte (mer enn to ganger i uken), kan du oppbevare den på kjøkkenbenken ved romtemperatur. Dette vil øke aktiviteten til surdeigs- bakteriene og gjærsoppene, noe som gjør at starteren er klar til bruk oftere. Husk å mate surdeigs- starteren regelmessig for å holde den i god form. Jeg mater min starter cirka annenhver dag.

Jeg bruker et glass på 850 ml til å oppbevare surdeigsstarteren i. Da mater jeg i det samme glasset en god stund fremover, men du må selvsagt bytte til et rent glass innimellom.

̧Hver gang du mater, hell ut nesten alt av glasset, som enten kan brukes til å bake med, lagres som overskuddsstarter (i et eget glass i kjøleskapet) eller kastes.

̧Bland inn 50 gram mel og 50 gram lunkent vann. Rør sammen slik at det ikke er noen tørre melrester i glasset. Sett på lokket og matingen er ferdig.

2. Oppbevaring i kjøleskap – mates annenhver uke

Hvis du ikke bruker surdeigsstarteren så ofte, kan du oppbevare den i kjøleskapet. Dette vil redusere aktiviteten til surdeigsbakteriene og gjærsoppene, noe som gjør at starteren holder seg lenger. Da lønner det seg å mate surdeigsstarteren og deretter la den stå i romtemperatur
i et par timer før du setter den tilbake i kjøleskapet, slik at det danner seg litt bobler i den og den blir aktiv før den skal legges i dvale i kaldere omgivelser. I kjøleskapet kan den stå i minst to uker uten mating, men avhengig av bakteriekulturen i surdeigen kan den også stå lenger.

Når du tar den ut av kjøleskapet, må den mates før den kan bakes med. Etter cirka to uker bør den uansett mates før den eventuelt settes tilbake i kjøleskapet for videre oppbevaring. Hvis du lar surdeigsstarteren stå for lenge i kjøleskapet uten mating, vil den bli veldig sur og til slutt mugne. Jeg anbefaler deg derfor å ikke la surdeigsstarteren stå lenger enn to uker før den blir matet på nytt.

Uansett hvordan du velger å oppbevare surdeigsstarteren, er det viktig å bruke et rent glass eller en ren keramikkbolle for å unngå å forurense surdeigskulturen.