Julebrød med rosiner, bakt med surdeig, er en festlig smaksopplevelse som bringer den herlige varmen til julen til hvert eneste brødstykke. Den saftige sødmen fra rosiner møter den delikate surheten fra surdeigen i en perfekt harmoni, og hver bit er som en liten smakebit av julesesongen. Gled deg over det til frokost, dessert eller som en gave til noen du setter pris på.
Ingredienser
- 320 g melk
- 150 g surdeigsstarter
- 550 g siktet hvetemel
- 100 g sukker
- 100 g romtemperert smør
- 100 g rosiner
- 2 ts kardemomme
- 5 g salt
Slik gjør du
Bland sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt i 5 minutter. La deigen hvile i 30 minutter før du elter videre i 5 minutter for å øke elastisiteten i deigen.
La deigen heve i 2 timer i bakebollen.
Legg deigen over i en melet hevekurv og la den heve i 4 timer eller til deigen har hevet minst 30 prosent.
Plasser deigen i kjøleskapet til kaldheving. Her kan den stå i 8–48 timer. Jo lenger den står, jo surere blir smaken på brødet. Jeg pleier å la den stå i cirka 12 timer.
Legg deigen over på et bakepapir og kutt mønster i overflaten med et skarpt barberblad.
Stek brødet ved 200 °C midt i ovnen i 30 minutter med damp (gjøres ved å plassere en ildfast form med kokende vann i bunnen av ovnen). Fjern den ildfaste formen med vann og stek videre i 15 minutter.
Tips: bruk gjerne et steketermometer og stek brødet til det har en kjernetemperatur på 97 grader så unngår du at brødet er rått inni etter steking.
1 kommentar
Hei. Takler deigen meierismør?