Ingredienser
- 375 g vann
- 100 g surdeigsstarter
- 350 g siktet speltmel
- 150 g sammalt speltmel
- 10 g salt
- 5 g fennikelfrø
Slik gjør du
Bland sammen vann, surdeigsstarter og mel. Vent 30 minutter.
Ha i salt og fennikelfrøene, og bruk en våt hånd til å klemme saltet og frøene inn i deigen. Vent 30 minutter.
Brett deigen over seg selv ved å ta tak i ytterkant av deigen og brette den inn mot midten, som vist under steg 3 i surdeigsskolen. Vent 30 minutter.
Gjenta brettesekvensen. Vent 30 minutter.
Gjenta brettesekvensen. Vent 30 minutter.
Ha deigen over på kjøkkenbenken og la den hvile der i 20 minutter.
Brett deigen en siste gang, som vist under steg 6 i surdeigsskolen. Legg så deigen over i en melet hevekurv.
Plasser deigen i kjøleskapet for heving over natten. Her kan den stå for kaldheving i 8–48 timer. Jo lenger den står, jo surere blir smaken på brødet. Jeg pleier å la den stå i cirka 12 timer.
Legg deigen over på et bakepapir og kutt mønster i overflaten med et skarpt barberblad.
Stek brødet ved 240 °C på et bakestål midt i ovnen i 20 minutter med damp (gjøres ved å plassere en ildfast form med kokende vann i bunnen av ovnen). Fjern den ildfaste formen med vann og stek videre i 15 minutter ved 230 °C.