Surdeigsboller uten egg og melk.
Ingredienser
- 20 g havregryn
- 1 dl kokende vann
- 200 g sukker
- 1 dl rapsolje
- 4,5 dl vann (lunkent)
- 200 g aktiv surdeigsstarter
- 5 g salt
- 10 g malt kardemomme
- 1 kg siktet hvetemel
Slik gjør du
Bland havregryn med 1 dl kokende vann. La det svelle i 5–10 minutter til det blir en tykk grøt.
Når grøten er lunken, tilsett sukker, rapsolje, lunkent vann, surdeigsstarter, salt og kardemomme. Bland godt.
Tilsett hvetemelet litt etter litt og elt i 8–10 minutter til deigen er smidig og elastisk.
Dekk bollen med plast eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i romtemperatur i 4 timer (sett deigen et varmt sted om du vil at det skal gå raskere), eller til den har doblet seg i størrelse.
For mer utviklet smak kan deigen heve i kjøleskapet over natten.
Del deigen i like store emner (ca. 80–90 g per bolle) og form til runde boller. Legg dem på bakepapirkledde stekebrett.
Dekk bollene med et klede og la dem etterheve i 1-2 timer, til de er luftige og spenstige. Forvarm ovnen til 200°C. Pensle bollene med melk eller egg for en blank overflate.
Stek midt i ovnen i 12–15 minutter til de er gyldne og gjennomstekte. La bollene avkjøle på rist før servering.
Nyt dem lune for den beste smaken!
Ønsker du rosiner, sjokoladebiter eller annen smakstilsetning? Bland det inn etter første heving. For ekstra saftige boller kan du pensle med smeltet smør rett etter steking. Disse bollene holder seg myke i flere dager, men kan også fryses og tines raskt i ovnen.
Legg igjen en kommentar