Ingredienser
- 330 g helmelk
- 100 g surdeigsstarter
- 700 g siktet hvetemel
- 100 g sukker
- 2 ts malt kardemomme
- 1 ts salt
- 100 g romtemperert smør
Slik gjør du
Bland alle ingrediensene sammen med en kjøk- kenmaskin. Elt helt til deigen løsner fra bakebollen (cirka 15 minutter).
Legg deigen i plastfolie og la den hvile 1 time på kjøkkenbenken, før den legges i kjøleskapet for kaldheving. Her skal den ligge i et par timer.
Når deigen er hevet ferdig i kjøleskapet, tas den ut av bollen og legges over på en melet overflate. Del deigen i 10 like store deler på cirka 120 gram hver, som rulles og legges på et bakepapir. Dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle eller plastfolie.
La bollene heve i romtemperatur over natten (cirka 8 timer).
Stek på 225 °C med over- og undervarme midt i ovnen i 10–15 minutter.
kommentarer
700 g mel må da være alt for mye mel, eventuelt forlite væske og surdeigsstarter. 700 g mel og en hydrering på 70 prosent gir jo 490 g væske. Smøret kompenserer kanskje litt væske (bare et forslag, ikke noe jeg påstår), men at det skal være mindre enn 450 g væske har jeg vondt for å tro. Det er også mer i overensstemmelse med den omtrent identiske julekakeoppskriften her – som forresten gir veldig god julekake! 😁
Nå skal jeg forsøke å arbeide inn 100 g melk i en allerede ferdigeltet deig. Ser ikke akkurat frem til det… 😏
Det står “når deigen er ferdig hevet i kjøleskapet”, når er det?
Deigen blir som andre har nevnt hard og kompakt – må være for lite væske? Blir interessant å se hvordan de blir etter å ha hevet over natten — har mine tvil at de blir spiselige 😞
Skal dem stekes på stålplate?
Kan man bruke samme blandingsforholdet om en bruker spelt istedenfor hvetemjøl?
Legg igjen en kommentar