Oppbevaring og mating av surdeigsstarter

Når du har laget din egen surdeigsstarter, er det viktig å oppbevare den riktig for å unngå at den mugner eller blir ødelagt. Det finnes to måter å oppbevare surdeigsstarteren på, avhengig av hvor ofte du planlegger å bruke den.

1. Oppbevaring i romtemperatur – mates annenhver dag

Hvis du vil bruke surdeigsstarteren til å bake med ofte (mer enn to ganger i uken), kan du oppbevare den på kjøkkenbenken ved romtemperatur. Dette vil øke aktiviteten til surdeigs- bakteriene og gjærsoppene, noe som gjør at starteren er klar til bruk oftere. Husk å mate surdeigs- starteren regelmessig for å holde den i god form. Jeg mater min starter cirka annenhver dag.

Jeg bruker et glass på 850 ml til å oppbevare surdeigsstarteren i. Da mater jeg i det samme glasset en god stund fremover, men du må selvsagt bytte til et rent glass innimellom.

̧Hver gang du mater, hell ut nesten alt av glasset, som enten kan brukes til å bake med, lagres som overskuddsstarter (i et eget glass i kjøleskapet) eller kastes.

̧Bland inn 50 gram mel og 50 gram lunkent vann. Rør sammen slik at det ikke er noen tørre melrester i glasset. Sett på lokket og matingen er ferdig.

2. Oppbevaring i kjøleskap – mates annenhver uke

Hvis du ikke bruker surdeigsstarteren så ofte, kan du oppbevare den i kjøleskapet. Dette vil redusere aktiviteten til surdeigsbakteriene og gjærsoppene, noe som gjør at starteren holder seg lenger. Da lønner det seg å mate surdeigsstarteren og deretter la den stå i romtemperatur
i et par timer før du setter den tilbake i kjøleskapet, slik at det danner seg litt bobler i den og den blir aktiv før den skal legges i dvale i kaldere omgivelser. I kjøleskapet kan den stå i minst to uker uten mating, men avhengig av bakteriekulturen i surdeigen kan den også stå lenger.

Når du tar den ut av kjøleskapet, må den mates før den kan bakes med. Etter cirka to uker bør den uansett mates før den eventuelt settes tilbake i kjøleskapet for videre oppbevaring. Hvis du lar surdeigsstarteren stå for lenge i kjøleskapet uten mating, vil den bli veldig sur og til slutt mugne. Jeg anbefaler deg derfor å ikke la surdeigsstarteren stå lenger enn to uker før den blir matet på nytt.

Uansett hvordan du velger å oppbevare surdeigsstarteren, er det viktig å bruke et rent glass eller en ren keramikkbolle for å unngå å forurense surdeigskulturen.