Polarbrød med surdeig

Polarbrød med surdeig

Polarbrød er et deilig, mykt og litt seigt brød som har sitt opphav i de nordiske landene, spesielt populært i Norge og Sverige. Tradisjonelt sett er polarbrød laget med gjær, men i de siste årene har det blitt en økende interesse for å bake dette brødet med surdeig. Surdeigsprosessen gir polarbrødet en ekstra dybde av smak, saftighet og en luftig konsistens som skiller det fra den vanlige gjærdeigen.

Å bake polarbrød med surdeig kan være litt mer tidkrevende enn den vanlige gjærdeigen, men resultatet er absolutt verdt innsatsen.

Her er en enkel oppskrift på hvordan du kan lage polarbrød med surdeig:

 

Ingredienser

 • 100 gram aktiv surdeigsstarter
 • 350 gram hvetemel (eller speltmel)
 • 200 gram sammalt hvete eller rugmel for en ekstra nøtteaktig smak
 • 200 ml melk
 • 160 ml vann
 • 1 ts salt
 • 1 ts sukker
 • 2 ss rapsolje

Slik gjør du

 1. Start med å mate surdeigskulturen din noen timer før du skal bake, slik at den er aktiv og klar til bruk. Bland like deler vann og mel med starteren (for eksempel 50 gram vann og 50 gram mel) i en bolle, dekk til og la den stå ved romtemperatur i 5-24 timer til den bobler og er aktiv.

 2. Når surdeigen din er klar, bland den med melk, rapsolje, salt og sukker i en stor bolle.

 3. Tilsett hvetemel og sammalt mel gradvis mens du rører godt, til deigen blir jevn og begynner å slippe bollen. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.

 4. Dekk til deigen med plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle, og la den hvile i 1-2 timer ved romtemperatur for å utvikle smaken.

 5. Kjevle ut deigen på et bakepapir og del den i passe store biter med en pizzakutter. Stikk gjerne noen hull i hver av polarbrødene.

 6. Dekk brødene med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle, og la dem heve i ytterligere 1-2 timer, eller til de er blitt dobbelt så store. TIPS: Fremskynd prosessen ved å sette brettet med brødene inn i ovnen med lyset på slik at hevingen foregår i et varmere klima (cirka 30 grader omgivelsestemp.)

 7. Forvarm ovnen med bakestål på rist midt i ovnen til 220 grader med over- og undervarme. Når brødene er ferdig hevet, pensle dem forsiktig med litt melk for en glansfull overflate.

 8. Stek polarbrødene i forvarmet ovn i ca. 10-12 minutter, eller til de er gylne og har en hul lyd når du banker på dem.

 9. La brødene avkjøle seg på en rist før du nyter dem. De er deilige med pålegg som røkt laks, kremost eller syltetøy.

Å bake polarbrød med surdeig gir deg en smakfull og næringsrik brødopplevelse med en ekstra dimensjon av smak og tekstur. Prøv denne oppskriften, og nyt det nordiske brødet på sitt beste!

 

 

Tilbake til bloggen

Kjøp bakeutstyret du trenger

1 av 3