Denne bunnen er ekstra næringsrik da den inneholder sammalt hvetemel. Den er nøytral på smak, så den kan toppes med det meste.
Oppskriften nedenfor gir cirka 6–7 pizzadeiger.
Ingredienser
630 g vann
200 g surdeigsstarter
20 g olivenolje
20 g salt
800 g siktet hvetemel
200 g sammalt hvetemel
Slik gjør du
Ha vann og deretter surdeigsstarteren i bakebollen til kjøkkenmaskinen. Bland lett inn olivenolje og salt.
Start kjøkkenmaskinen og tilsett melet litt etter litt. Når alt melet er tilsatt, la deigen elte i 5–8 minutter helt til den er godt samlet og litt elastisk.
La deigen heve i romtemperatur i 3 timer. Brett den en gang i løpet av denne hevetiden, gjerne midtveis.
Del pizzadeigen i stykker på 260–285 g avhengig av hvor store pizzaer du ønsker å lage.
Legg emnene i hver sin lufttette boks og sett dem i kjøleskapet til kaldheving. Jeg pleier å la deigen kaldheve i cirka 24 timer, men de trenger ikke stå mer enn et par timer. La dem kaldheve i maksimalt 72 timer, eller legg dem i fryseren om du vil oppbevare dem enda lenger.
Når pizzaene skal stekes, tas deigene ut av kjøleskapet 1–2 timer i forveien slik at de rekker å heve litt på kjøkkenbenken.
Form pizzaene som vist i filmsnutten du finner via QR-koden nedenfor. Topp med saus og fersk mozzarella. Stek pizzaen og topp med resten av ingrediensene etter steking.
Steketiden vil variere avhengig av hvilken ovn og metode du bruker:
Pizzaovn (500 °C eller høyere): Stek i 60–90 sekunder til bunnen er sprø og toppingen boblende.
Bakestål i stekeovn (250–300 °C): Forvarm godt, og stek i ca. 6–8 minutter.
Vanlig stekebrett i stekeovn (250 °C): Stek i ca. 10–12 minutter midt i ovnen, gjerne med over- og undervarme.
Hold et øye med pizzaen – den er ferdig når osten bobler og bunnen har fått fin farge og skorpe.