Et lyst og luftig speltbrød med mild smak og saftig krumme. Perfekt for deg som ønsker et lettere alternativ til tradisjonelt surdeigsbrød.
Ingredienser
- 370 g vann
- 150 g aktiv surdeigsstarter
- 450 g siktet speltmel
- 50 g sammalt rugmel
- 1 ts salt
Slik gjør du
Sørg for at surdeigsstarteren er matet og aktiv før du begynner. Den bør være luftig, vokst til omtrent dobbel størrelse, lukte mildt syrlig og bestå flytetesten.
Bland sammen vann, surdeigs- starter og mel i en stor bolle. Rør til en jevn deig. Dekk bollen og la deigen hvile i 30 minutter (autolyse).
Tilsett saltet, og bruk en våt hånd for å klemme det inn i deigen. La hvile i 30 minutter. La deigen hvile i bollen dekket med et fuktig kjøkkenhåndkle.
I løpet av 3–4 timer hevetid bretter du deigen tre ganger: Løft opp en kant av deigen, strekk den lett og brett den over midten. Drei bollen og gjenta rundt hele deigen. Deigen bør heve på et lunt sted (20–25 °C) for best mulig heving.
Hvelv deigen forsiktig ut på kjøkkenbenken. Form deigen ved å brette den stramt inn mot midten, og legg den i en godt melet hevekurv med skjøten opp.
Sett deigen til kaldheving i kjø- leskapet i 8–48 timer. Jo lenger den står, desto mer utvikler den en syrlig smak. Rundt 12 timer gir en mild surdeigsaroma.
Når du er klar til å steke, forvar- mes ovn, bakestål eller gryte i minst 30 minutter. Ta deigen rett fra kjøleskapet og inn i ovnen, den skal ikke heve noe mer i romtemperatur før den stekes.
Vend deigen ut på bakepapir, snitt overflaten med et skarpt barberblad og stek på 240 °C i 20 minutter med damp (en ild- fast form med kokende vann i bunnen av ovnen). Fjern vann formen, senk temperaturen til 230 °C og stek videre i 15 minutter.
Avkjøl på rist før servering.
Legg igjen en kommentar