Å lage en surdeigsstarter er enkelt – alt du trenger er mel, vann og litt tålmodighet.
Ved å blande mel og vann, setter du i gang en naturlig gjæringsprosess der mikroorganismene i melet vekkes til liv. Etter 5–7 dager har du en starter som kan brukes til å bake med. Og det beste? Den blir bare bedre og sterkere jo eldre den blir – så lenge du mater den jevnlig.
Dette trenger du:
-
Økologisk siktet hvetemel
-
Økologisk siktet rugmel
-
Romtemperert vann
Dag for dag
Dag 1: Bland 15 g rugmel, 15 g hvetemel og 30 g lunkent vann i glasset. Rør godt, legg lokket løst på og la det stå i romtemperatur.
Dag 2: Tilsett 30 g rugmel, 30 g hvetemel og 60 g lunkent vann. Rør godt og la lokket fortsatt ligge løst på. Sett tilbake i romtemperatur.
Dag 3: Nå bør det begynne å danne seg bobler. Hell ut og kast 100 g av innholdet. Tilsett 30 g rugmel, 30 g hvetemel og 60 g vann. Rør og sett tilbake.
Dag 4: Boblene skal nå være tydelige. Hell 50 g over i et nytt rent glass og kast resten. Bland inn 25 g rugmel, 25 g hvetemel og 50 g vann. La stå i romtemperatur med lokket løst på.
Dag 5: Starteren bør nå være godt i gang. Mat den igjen med 25 g rugmel, 25 g hvetemel og 50 g vann.
Dag 6: Nå har du laget din egen surdeigsstarter!
Du kan teste om den er klar ved å gjøre en flytetest: Ta en teskje starter og legg den forsiktig i et glass med vann. Hvis den flyter, er den klar til å bake med!
Hvis ikke – fortsett å mate den én til to ganger til i samme forhold. Jo mer du mater og bruker den, jo bedre blir den.