Ingredienser
- 450g vann
- 120g surdeigsstarter
- 600g siktet hvetemel
- 50 g sesamfrø
- 12g salt
Slik gjør du
Bland sammen vann, surdeigsstarter og mel. Bland i kjøkkenmaskin eller for hånd. Hvis du bruker maskin, elt i minst 5 minutter. Vent i 30 min før du har i salt og sesamfrøene.
Ha i salt og sesamfrø. Bland godt. Vent 30 min.
Brett deigen over seg selv ved å ta tak i ytterkant av deigen og brette den inn mot midten. Vent 30 min.
Gjenta brettingen. Vent 30 min.
Gjenta brettingen. Vent 30 min.
Du kan gå videre til neste steg allerede nå, men for å få ekstra luftighet i deigen kan det være lurt å la den heve 2–3 timer i bakebollen først.
Ha deigen over på kjøkkenbenken og la den hvile der i 20 minutter.
Brett deigen en siste gang. Legg så deigen over i en melet hevekurv.
Plasser deigen i kjøleskapet til kaldheving. Her kan den stå i 8–48 timer. Jo lenger den står, jo surere blir smaken på brødet. Jeg pleier å la den stå i cirka 12 timer.
Når brødet skal stekes, tas brøddeigen rett fra kjøleskapet og inn i ovnen. Om du skal steke på et bakestål eller i en jerngryte, varmes stålet eller gryten i minimum 30 minutter før brøddeigen settes inn i ovnen.
Legg deigen over på et bakepapir, pensle brødet med vann og dryss over sesamfrø over hele brødoverflaten.
Stek brødet ved 240 °C midt i ovnen i 20 minutter med damp (gjøres ved å plassere en ildfast form med kokende vann i bunnen av ovnen). Fjern den ildfaste formen med vann og stek videre i 15 minutter ved 230 °C.
kommentar
Jeg fulgte oppskriften og brødet så ganske lovende ut, men «datt sammen» i ovnen. Hva gjør jeg galt?
Legg igjen en kommentar